Пускат северната тангента догодина

Повечето проблеми са по западната част на трасето

Пускането в експлоатация на Северната скоростна тангента на София най-вероятно ще остане за догодина. Това стана ясно от вчерашната проверка на обекта, извършена от строителния министър Лиляна Павлова, столичния кмет Йорданка Фандъкова и шефа на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров, съобщава „Монитор”.

Според Павлова до края на годината съществено може да бъде завършена основната работа по проекта, а главните пречки са свързани с незавършилите отчуждения на имоти по трасето.

Според строителни инженери на обекта повече терени за отчуждаване има в западната част на трасето след разклона за Чепинци. От там на изток има само един проблемен имот който пречи на изграждането на пътния възел при 10-и километър.

„Има хора, които не се съгласиха и с увеличената цена и делата с тях във ВАС ще продължат до октомври”, информира тя. „Дотогава за някои от терените няма да има издадени разрешения за строеж”, каза Павлова и обясни, че това е причината да няма даден пълен фронт за работа на строителите.

Регионалният министър информира още, че до момента по трасето са отчуждени 650 имота и за тях са изплатени обезщетения на стойност 17 млн. лв.

„Съгласно графиците към момента и срока на ОПРР целта е до края на декември съществено да завършим основните работи по проекта, така че за следващата година да останат само довършителни работи за сметка на бюджета на АПИ”, прогнозира Павлова. 

Тя обясни, че имаме право да завършим проекта до края на 2016 г., без да загубим европари, доразплащайки за сметка на бюджета.

В момента се работи по големите съоръжения – мостовете на реките Искър, Владайска и Перловска и естакадата в кв. „Илиянци”.

За завършването на проекта предизвикателство ще са и археологическите разкопки по трасето, смятат от МРРБ. Открити са пет обекта, за четири от които има становище на института към БАН, че трябва да бъдат проучени. Очакванията са те да завършени до месец октомври.

Северната тангента ще с дължина 16,54 км. Проектът е лот 70 от ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. и се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.