Във вторник БНБ ще имаме нов гуверньор

Разговорът в парламента по предлаганите промени в Конституцията тепърва предстои, увери Цачева

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е оптимист и според нея в късния следобед този вторник всички могат да се поздравят с избран нов управител на БНБ.

Цачева очаква по време на извънредното заседание на парламента за избор на управител на БНБ очаквам смислен дебат, в който да се чуят същностни оценки за пътищата, по които трябва докрай да се стабилизира системата.

Попитана дали очаква проблеми при избора на управител на БНБ, тя посочи, че кандидатите, които вече са изслушани от Постоянната комисия по бюджет и финанси в парламента, са стойностни хора с опит, с компетентност и с биография.

Разговорът в парламента по предлаганите промени в Конституцията тепърва предстои, каза още Цецка Цачева в коментар на очакваната съдебна реформа. Тя уточни, че дебатите в парламента ще се състоят в рамките на тази парламентарна сесия до края на юли.

Според определението на председателя на парламента "отговорните политически сили в парламента са безусловно наясно с необходимостта от извършването на промени в Конституцията". Не са основателни според нея упреците, че това което се предлага в закона за съдебната власт, би било противоконституционно.

"Независимо от гласуването във временната комисия, където предложението за промени не беше подкрепено, съм убедена, че в пленарна зала разумът ще надделее над емоциите", подчерта Цачева.

Председателят на 43-то Народни събрание откри днес форума "Политика на Северозапада- време за действия" във Враца с организатор областната младежка организация на ГЕРБ. Като лектори днес ще се изяват вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, заместник-министрите на регионалното развитие Деница Николова и на младежта и спорта Калин Каменов, както и евродепутатите Владимир Уручев, Ева Паунова и Андрей Новаков.