ВАС скочи срещу промените в Конституцията

Само Велико народно събрание може да прави изменение на основния закон

Върховният административен съд /ВАС/ обяви, че единствено Велико Народно събрание може да променя Конституцията в частта й за съдебната власт. Това се съобщава в становище на ВАС във връзка с проекта за изменение на основния закон. Становището ще бъде представено утре на Временната парламентарна комисия за промени в Конституцията.

От Върховния съд цитират няколко решения на Конституционния съд, които поставят границите за възможните реформи на основния закон в частта за съдебната власт. "Подобна конституционна реформа следва да включва широкото представителство на различните социални слоеве в обществото в рамките на едно Велико Народно събрание", отбелязват върховните съдии.

"Така предложения законопроект не може да реализира заложените в Стратегията и годишния доклад на ЕК основни препоръки и цели. Нещо повече – част от предвидените промени са в пряко противоречие с тях, като създават предпоставки за капсулиране на системата, нейната пълна политическа зависимост, пропорционална на отдалечаването й от принципите за върховенството на закона и правовата държава", се посочва още в становището на ВАС.

Върховните съдии отправят подробни бележки по всяка от предложените от 132-ма народни представители редакции на Конституцията. "Настоящият законопроект ограничава независимостта на съдебната от законодателната и изпълнителната власт, чрез подчиняване мандата на ВСС на мандата на висшите органи на изпълнителната и законодателната власт, които всъщност участват в нейното учредяване. По този начин се създава предпоставка – всяко следващо Народно събрание да избира свой Висш съдебен съвет, т.е. да създава своя съдебна власт", изтъкват върховните съдии и подчертават, че това е опит за поставянето под контрол на съдебната от страна политическата власт. От ВАС дават конкретни примери, от които става ясно, че вносителите на поправките в Конституцията са нарушили препоръки на Съвета на Европа и на Венецианската комисия, както и самата Стратегия за съдебна реформа, която бе приета от Народното събрание в началото на годината. От ВАС категорично отхвърлят и идеята за отмяна тайната на вота при гласуването на членовете на ВСС. Противопоставят се на засилване правомощията на министъра на правосъдието, като част от изпълнителната власт и на намаляването на мандата на ВСС от пет на четири години. Като излишно е посочено специалното изменение за изслушване на главния прокурор от Народното събрание, защото и в момента е налице отчетност на прокуратурата.

Във вторник ще се проведе ключово заседание на Временната комисия за промяна на Конституцията.