Увеличението на минималната заплата праща 26 хил. на улицата

Общество

02-07-2015, 14:51

Снимка:

bnt

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Увеличиха минималната заплата

Минималната заплата скача с 16 лв. от 1 юли

Такава е експертната оценка на Института за пазарна икономика

Над 26 000 работни места ще бъдат изгубени заради административното увеличаване на минималната работна заплата, заяви пред "Хоризонт" Десислава Николова от Института за пазарна икономика. Анализ на института показва, че минималната работна заплата расте около два пъти по-бързо от брутния вътрешен продукт и производителността на труда.

Увеличаването на минималната работна заплата води до покачване на безработицата сред най-нискообразованите групи, обясни Десислава Николова.

За периода между 2013 година, когато минималната работна заплата все още беше 340 лева, и съответно 2017 година, когато трябва да достигне 450 лева, може да се очаква, че за този период, благодарение точно на покачването на минималната работна заплата ще се загубят над 26 хиляди работни места, каза Николова.

Сред нискоообразованите групи попадат и много млади хора, които се обричат на трайна безработица. За да не се случи това препоръчваме да се замрази продължаващото покачване на минималната работна заплата, докато нейният ръст започне да се движи в унисон с другите основни макроикономически променливи, добави иконочическата експертка.

Николова не посочи за колко време трябва да бъде евентуалното замразяване на минималната работа заплата, но бе категорична, че най-разумният подход е възнаграждението да се договаря между работодателя и служителя.