Минималната заплата скача с 16 лв. от 1 юли

Така най-малкото възнаграждение ще надхвърли определения праг на бедност

Минималната работна заплата след първи юли ще се увеличи с 16 лева и ще надхвърли определения праг на бедност. Това е записано в доклада на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин към проектопостановлението, което трябва да одобри правителството, предаде БНР.

Правителството ще препотвърди влязлото в сила от януари увеличаване на минималната заплата и планираното ново от юли, след като спази процедурата и съгласува намерението в националния тристранен съвет. 

Това стана след като ВАС отмени увеличенията с мотива, че не е спазена точно процедурата по съгласуване. 

Постановлението на Министерския съвет от декември 2014 г. регламентира минималната работна заплата от 1 януари 2015 г. да е 360 лева, а от 1 юли да се увеличи с още 20 лева и да стане 380 лева.

В мотивите си към предложението Ивайло Калфин посочва, че периодичното увеличаване на минималното възнаграждение гарантира запазване и умерено увеличаване на покупателната способност на доходите на голяма част от работещите, а ръстът не води до допълнителни тежести в други области и ефектът върху държавния бюджет и бюджетните организации е предвидим и поносим. 

След плащане на данъци и осигуровки, минималната заплата в момента осигурява чист доход от 282 лева. След 1 юли той ще е със 16 лева повече и ще достигне 298 лева. По този начин нетната минимална работна заплата ще бъде макар и с малко, с 12 лева, над линията на бедността. 

През 2013 г. линията на бедност общо за страната e 285.92 лв. средно месечно на човек от домакинство, съобщи Националният статистически институт. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 527.5 хил. души, или 21 на сто от населението на страната.

Плавното повишаване на минималната заплата е основно средство за борба със сивата икономика, се посочва още в доклада на вицепремиера.

Други очаквани положителни ефекти от ръста са оживление в потреблението и повече приходи от данъци и осигуровки.