Стигнали сме нов етап в електронната достъпност

Бързо ще изравним нивото си с това на партньорите ни, увери вицепремиерът

Правителството се похвали с достигане на нов етап от електронната достъпност на публичните данни. Вицепремиерът Румяна Бъчварова откри конференцията „Данни канят" в Министерския съвет и оповести, че това е финалът на едни много големи усилия, започнали още през 2010 г.

От началото на работата на това правителство имаме реални резултати. Бързо ще изравним нивото си с това на партньорите ни. Усилията ни за изграждане на електронното управление са видим знак за модернизирането на държавата и на управлението - това е нашата мисия и посоката, в която работим, гарантира Бъчварова.

Постижението, с което вицепремиерът се гордее, всъщност е сайтът Opendata.government.bg - порталът представлява централизиран масив на данните, които администрацията отваря.

Уеб базираната информационна система е отворена през октомври 2014 г., а в нея се публикуват данни от март 2015 г. Над 40 набора от данни са изнесени към момента, а до края на годината се очаква броят им да скочи до 119.

Всеки гражданин може да изпрати заявка за отварянето на масив, представляващ обществен интерес. Достъпът до данните ще е лесен и евтин, например всеки гражданин може в портала да намери представяне на системата на здравеопазването по области - пълна информация за болничната инфраструктура, графики със здравните специалисти в определени региони.

Отворените данни се публикуват от публичните организации в достъпен формат за машинно обработване и лесно и свободно повторно ползване. Става въпрос за данни от обществен интерес, като например: Регистъра на обществените поръчки, списъци на училища и детски градини, Рейтинговата система на университетите, свободни работни места в бюрата по труда, данни за замърсяването на въздуха, за търговския регистър, пътните произшествия и редица други.

Към момента 28 публични организации публикуват в системата. В тези максимално широки данни се опазва личната информация, поверителните данни и онези, които са чувствителни за националната сигурност. Индивидуалните права не са ограничени, гарантират създателите на портала.