Борисов обяви за приоритет е-правителството

Новините

06-12-2011, 13:46

Снимка:

SOFIA PHOTO AGENCY

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Предишното правителство изостанало много с изпълнението на задачите

Премиерът Бойко Борисов ще уволни всеки министър, който изостане от сроковете за изграждане на електронното правителство, закани се той във вторник при старта на система за електронен обмен на документи между 5 ведомства, съобщи Mediapool.

Въвеждането на системата ще спестява на всяка структура по 300-400 хил. лв. на година за куриери или около 2 млн. лв. икономии за държавния бюджет годишно. До два месеца всички структури на централната администрация трябва да се вържат към нея.

Преди месец и половина Борисов смени зам.-министър Първан Русинов, отговарящ за е-управлението с Валери Борисов и даде срок до 8-10 месеца да е готово електронното правителство.

При пускането на системата присъстваха министрите на външните работи Цветан Цветанов, на регионалното развитие Лиляна Павлова, на икономиката Трайчо Трайков, на здравеопазването Стефан Константинов, на труда Тотю Младенов, на еврофондовете Томислав Дончев и шефът на Здравната каса Нели Нешева. Премиерът изиска отчет от всеки един до къде е стигнал със свързването към системата за обмен на документи, както и какви електронни услуги предлага всяко министерство.

Социалният министър Тотю Младенов обясни, че министерството му има готовност да се върже към системата за е-обмен на документи едва на 15%. Предишното правителство изостанало много с изпълнението на задачите, каза още министърът.  Няма да се оправдавате с предишните, това аз го правя, отговори му Борисов.

В здравното ведомство тече процедура за изграждане на деловодна система, съвместима с демонстрираната във вторник. Имало стара, но тя не работи, каза министърът и даде пример с информационна система за отпускането на скъпоструващите лекарства, за която през 2008 г. са платени 2.4 млн. лева, но тя не съществува и до ден днешен. Парите са отишли в небитието, каза Константинов.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пък предложи на премиера да предостави безплатен електронен подпис на всеки желаещ гражданин, за да се улесни достъпа до електронното правителство.

Е-подписът струва между 60 и 100 лв., но според премиера си заслужава да се заделят средства за това, защото така се увеличава прозрачността в работата на правителството.