САЩ обвини Китай, че в Южнокитайско море е като Русия в Украйна

Животът

27-06-2015, 14:44

Снимка:

снимка, webcafe

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

САЩ и ЕС притискат Русия с нов пакет санкции

Заместник-държавният секретар нарече мащабните китайски проекти за рекултивация "заплаха за мира и стабилността"

Вторият дипломат на Държавния департамент на САЩ сравни в петък поведението на Китай в Южнокитайско море с това на Русия в източната част на Украйна.
Заместник-държавният секретар на Антъни Блинкен нарече мащабните китайски проекти за рекултивация на атоли в Южнокитайско море "заплаха за мира и стабилността", предаде "Ройтерс", циирана от "Дневник".
Той заяви, че САЩ няма да имат позиция за конкуриращите се териториални претенции в спорното море, но имат силен интерес към това как тези претенции ще бъдат преследвани и как се ще осигури свободата на корабоплаването.
"Китай и всички ищци трябва да замразят своите рекултивационни дейности и да разрешат своите спорове по законен начин, в съответствие с принципите на правовата държава", каза той.
"И в източната част на Украйна, и в Южнокитайско море, сме свидетели на едностранни и насилствени усилия да се промени съществуващото положение - нарушения, срещу които САЩ и нашите съюзници сме твърдо против", каза Блинкен в реч пред Центъра за нова американска сигурност.
Китай има претенции към почти цялата територия на Южнокитайско море и твърди, че има пълното право да застроява рифовете там. Първият дипломат на Китай Ян Цзечи заяви след разговори със САЩ тази седмица, че свободата на корабоплаване в морето, през което преминават товари на стойност 5 трилиона долара годишно, е гарантирана.
Коментарите идват в момент на нарастващо напрежение между двете държави заради действията на Китай в региона и обвиненията за масирани кибератаки срещу американски правителствени компютри.
В четвъртък директорът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър заяви, че Китай е най- големият заподозрян за хакерските атаки срещу Службата за управление на персонал, която компрометира данните на милиони американци.
Това беше първият път, когато администрацията на Обама публично обвини Пекин за хакерство, но Клапър уточни, че атаките са все още в процес на разследване. Говорителят на китайското външно министерство Лу Канг нариче това "абсурдна логика."
През април миналата година американският помощник държавен секретар за Източна Азия Даниъл Ръсел каза, че перспективата за икономически санкции трябва да обезкуражат Пекин да използва сила, за да преследва териториалните си претенции в Азия по начина, по който Русия постъпи в Крим. Той каза също, че Китай не трябва да се съмнява в ангажимента на САЩ да защитава своите азиатски съюзници.