САЩ и ЕС притискат Русия с нов пакет санкции

Свят

19-06-2015, 13:16

Снимка:

© European Union

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Посланиците на ЕС удължават санкциите срещу Русия с шест месеца

На прицел са енергийния и финансов сектор, в случай че сепаратистите завладеят повече територии в Украйна

САЩ и европейските правителства са подготвили нов пакет от наказателни мерки срещу Русия, насочени срещу енергийния и финансовия й сектор. Това е част от тяхната стратегия на подготвени санкции, в случай че проруските сепаратисти завладеят повече територии в Украйна.

Така Западът ще има възможност да действа незабавно, отбелязва АП. Наказателните мерки може да забранят на още повече руски правителствени представители и бизнесмени да пътуват и да правят бизнес със Запада, казаха американски и европейски представители.

Мерките може да се увеличат драстично и да включат и такива за ограничаване на износа на гориво на Русия, да изключат руски банки от международните финансови трансакции и сериозно да ограничат способността на руския бизнес да сключва доходоносни сделки зад граница.

ЕС ще удължи настоящите си санкции срещу Русия идната седмица. Засега няма консенсус между 28-те относно новите мерки.

Официални представители от двете страни на Атлантическия океан обаче се надяват да избегнат сценария на нови санкции и изразяват предпазлив оптимизъм относно работата на контактната група за Украйна. Западът се надява, че източните района на Украйна ще бъдат доволни от по-голямата автономия в страната и така насилието ще спре.