Български волейболен специалист ще води Египет на две световни първенства

Страхил Балов пое селекцията за жени до 23 години и девойки до 20

Български волейболен треньор ще води Египет на две световни първенства през настоящия сезон. Българският специалист Страхил Балов бе избран да поеме селекциите на Египет за жени до 23 години и девойки до 20 години.

Така нашенецът първо ще води волейболистките на Мондиала до 23 години, който ще се проведе в Анкара (Турция) от 12 до 18 август. Там той ще се засече и с българския отбор, който също ще участва на този форум. В последствие Страхил Балов ще участва с по-младите египетски националки на преместеното в Пуерто Рико световно първенство за девойки старша възраст (до 20 години), което ще бъде в началото на септември.

Назначението на Балов за главен треньор на младите египтянки идва и като подарък за рождения му ден, като вчера навърши 45 години. "Работата в Египет е едно предизвикателство за мен. Поканата да поема двете представителни селекции при дамите е и признание за моите способности", коментира за BGvolleyball.com треньорът, който в последните сезони бе в Саудитска Арабия, като работеше с мъже, а през изминалия шампионат водеше кралския тим на Ал Насър.

Работата с жени пък не е първа за Балов, който преди това е бил начело на различни дамски отбори в България и чужбина, като в кариерата си има доста успехи, включително титла от държавното първенство на България за девойки старша възраст с тима на Звезди 94, а също така извежда Левски до триумф в Купата на България. "Предстои доста напрегнато лято и отговорна работа, защото освен двете Световни първенства ще участваме и на още един голям турнир за континентална Купа. Надявам се да се представим достойно", продължи Балов.

За него това е четвърти национален отбор, с който работи до сега в кариерата си. През изминалите години той е бил помощник на Стефан Панчев в женския национален отбор на България, помощник в щаба на мъжкия представителен тим на Саудитска Арабия, както и главен треньор начело на мъжкия отбор на Пакистан. Страхил Балов е вече в Египет, като започна подготовка с волейболистките. Вчера той нямаше време за празнуване, тъй като го чакаха тренировки в залата, планиране на подготовката и други задачи покрай националните отбори.

"Въпреки, че отново съм далеч от семейството ми съм удовлетворен от новата си работа. Пожелавам си само здраве и достойно представяне през настоящото лято", допълни Страхил Балов.