До 2 седмици приключва проверката на финансовата инспекция за ВЕИ сектора

Само КЕВР може да каже дали токът ще скочи от 1 юли, поясни енергийният министър

До две седмици се очакват резултатите от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция в енергийните предприятия от ВЕИ сектора, съобщи пред bTV eнергийният министър Теменужка Петкова.

Те ще бъдат предоставени на Комисията за водно и енергийно регулиране, която от своя страна ще може да предприеме действия по компетентност, тъй като никой от изпълнителната власт няма правна възможност и ангажимент да взима решения, свързани с ценообразуването, допълни Петкова.

Тя подчерта, че правителството няма никакви ангажименти и никакви цели по отношение на това да прави чадър върху определени кръгове. "Доказателство за това са мерките, които предприехме, и проверките, които извършваме. Подобни спекулации не бива повече да се правят", отбеляза енергийният министър.

Единствено КЕВР може да каже кога окончателно ще се знае дали ще се вдига цената на тока от 1 юли или не, посочи още Петкова. Трябва да оставим регулатора сам да вземе решение, както предвижда законът, изтъкна тя.

Друга мярка, която правителството отдавна обмисля, е редуцирането на административните разходи в сектор „Енергетика” - в следващите 3 г. да се намалят с по 10% на година, заяви още министърът на енергетиката.