След февруари няма вече преференциални цени за ВЕИ-тата

Който иска да инвестира в сектора, ще продава на свободния пазар, заяви Делян Добрев

„След февруари няма вече преференциални цени за ВЕИ-тата. Постигнали сме си целта. Който иска да инвестира във ВЕИ, ще продава на свободния пазар електроенергията”. Така председателят на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев отговори на обвиненията на Мария Капон.

Пред Нова телевизия Капон обясни, че в момента на страницата ЕСО може да се види план за развитие на преносната електрическа мрежа в България за периода 2015-2024 година. Там, по думите ѝ, планираните за присъединявания ВЕИ в електропреносната и електроразпределителната мрежа са за сума 1489 мегавата.

„Това е още реактор и половина на „Белене” или „Козлодуй”, обясни Мария Капон. 

„След февруари няма преференциални цени за ВЕИ-тата. Инвестиционните разходи са намалели значително, в някои случаи тези проекти са достатъчно евтини, за да продават на свободния пазар”, заяви още Делян Добрев.

По думите му, след срещата при премиера вчера са били взети няколко решения, с които да се променят изходните данни на Регулатора, така че той, като приложи своя модел, да получи различен краен резултат. 

Според Делян Добрев обаче най-същественото е проверката на Агенция за държавна финансова инспекция върху ВЕИ сектора, която цели да провери дали има незаконно присъединени фотоволтаици и вятърни централи. 

„Тези, при които има нарушение в процедурите, регулаторът ще им отнеме лиценза. АДФИ поискаха още две седмици, за да установят това”, заяви Делян Добрев. 

„По-големият ефект ще бъде в това, ако реалните разходи за инвестицията в тези фотоволтаици се разминава с прогнозните разходи, които регулаторът е взел за база при определянето на преференциалната цена”, обясни Делян Добрев. 

По думите му това означава, че ако са построили централите за по-малко пари, отколкото е смятал регуралаторът, цените ще бъдат регулирани надолу. 

Освен това правителството се е ангажирало да намали административните разходи в следващите три години с по 10% всяка година.