Ивет Лалова с победа на Европейското първенство по лека атлетика в Стара Загора

Хиляди се стекоха, за да гледат първия ден на надпреварите

Хиляди зрители станаха част от първия ден на Европейското отборно първенство по лека атлетика – втора лига. Официалната церемония за началото на шампионата започна в 17.30 часа на стадион „Берое" с приветствия от гостите и домакините на мащабното състезание.
„Днес е специален ден за леката атлетика! Шампионатът, който стартира сега е важен и уникален за България! Провеждането на състезание от този ранг е изключително важно за нас, за нашия град. Старозагорският клуб по лека атлетика „Берое" има четирима представители в националния ни отбор. Пожелавам успех на всички спортисти и отправям благодарности към всички, които се погрижиха Европейското първенство по лека атлетика да се случи в Стара Загора - Дoбpомир Kapaмapинoв, един истински приятел на града ни, Eмилия Дpaгиeвa и Ивaн Koлeв от спортен клуб по лека атлетика „Берое" - зад всеки един успех, стои много труд, но резултатите си заслужават", каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров.
Отличните си впечатления от спортната база и организацията на Европейското първенство споделиха пъpвият вицeпpeзидeнт нa Eвpoпeйcĸaтa лeĸoaтлeтичecĸa acoциaция и пpeзидeнт нa Бългapcĸaтa фeдepaция пo лeĸa aтлeтиĸa Дoбромир Kapaмapинoв, двамата претенденти за президент на Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) Сергей Бубка и сър Себастиан Коу, както и делегатът на Съвета на Европейските атлети Мюнир Яраш.
След приключване на официалната част, публиката стана на крака, за да посрещне след двугодишно прекъсване, една от най-добрите лекоатлетки в света Ивет Лалова. За последно българската гордост тича по време на Балканиадата в Стара Загора. Лалова днес даде на България максималния брой точки , след като пробяга 100 м за 11.11. Най-бърз сред мъжете на 100 м бе Денис Димитров, с резултат от 10.34 (-0.7). Победа за отбора ни и искрена радост за публиката донесе и националният рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов. Той спечели бягането на 1500 м с невероятен финален спринт и резултат 3:46.31.
Европейското първенство по лека атлетика продължава в неделя от 16:00 часа - с дисциплината хвърляне чук. Церемонията по награждаването е от 20.15 часа.