Загиналият в Анево служител на Пентагона ли е?

Бъчварова не разкри информация за инцидента заради следствена тайна

Тече разследване по инцидента на полигона в Анево и информацията не може да бъде огласена. Уточнена е самоличността на пострадалите и на загиналия американски гражданин. Проверени са и договорите, по силата на които те са се намирали на полигона. 

Това коментира вътрешният министър Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на депутата от „Атака“ Волен Сидеров в днешния парламентарен контрол. Външният министър отчете, че без разрешение от Прокуратурата не могат да бъдат коментирани материали по дела, за които проверката още не е приключила, предаде Инвестор.бг.

По информация на Волен Сидеров загиналият при инцидента е служител на Министерството на отбраната на САЩ и е дошъл у нас, за да купувал оръжие за „умерени опозиционни сили“, обучавани от САЩ. Депутатът поиска от вътрешния министър да потвърди дали действително загиналият е служител на Пентагона. Бъчварова обаче се позова на следствена тайна и отказа да даде повече подробности по темата. 

Сидеров посочи, че ако информацията е вярна, това може да бъде заплаха за сигурността в България, защото става въпрос за обучаване на опозиционни сили в региона на Близкия изток. „Бежанците също са резултат от тези конфликти“, допълни той.

Тези опасения са обясними, отговори Бъчварова, но допълни, че те са неоснователни, докато няма достатъчна информация по случая.

На 6 юни на полигона на ВМЗ – Сопот при тестове на оръжия се взриви дефектна граната. При инцидента загина американски гражданин, а други четирима души – двама българи, американец и канадец, бяха ранени.

От първите коментари по случая стана ясно, че в момента на взрива полигонът е използван по договор с частната фирма „Алгънс“, която е закупила от ВМЗ – Сопот взривилия се снаряд преди четири години. Дефектният боеприпас пък е бил произведен още през 1984 година.