След проверка – няма нарушения в Анево

Бъчварова се отчете пред депутатите

Вътрешният министър подробно разясни контрола, който служба КОС към МВР осъществява по повод предотвратяването на инциденти като последния в Иганово на 6 юли.

По време на парламентарния контрол Румяна Бъчварова изтъкна, че инцидентът се е случил на обособена площадка, на която ВМЗ-Сопот извършва изпитания на своята продукция.

рипомняме, един човек загина и четирима бяха ранени при инцидент с гранатомет на полигона на ВМЗ в района на село Анево, община Сопот на 6 юни.

Дейността по изпитание на изделия, произведени от завода, е част от технологиите при производствения процес и според разпоредбите на Закона за оръжията, взривните вещества и пиротехническите изделия не се изисква контрол от МВР. Служителите от служба КОС извършват текущ контрол по отношение правилата за съхраняване, начина на съхранение на боеприпасите, отчетността и физическата защита на складовете за съхранение, стана ясно от обясненията на Бъчварова.

На територията на полигона на ВМЗ има склад за съхранение на взривни вещества и служителите на МВР са изпълнили своите задължения, вменени им от закона, като са извършвали охранително обследване на склада, не на площадката. Разработването и утвърждаването на инструкции за безопасност при осъществяване на дейности с взривни вещества били задължение на производителите.

Бъчварова изложи и хронология, според която през 2013 г. дружеството, което е получило разрешение да ползва полигона, е получило разрешение за търговия с оръжие, взривни вещества и пиротехнически изделия до 2018 г. То притежава и лиценз за износ и внос на продукти, свързани с отбраната.

Малко по-рано, през 2011 г., сключва договор за наем с ВМЗ - Сопот при Иганово. Нямало регистрирани пропуски. Във връзка с осъществяване на търговската дейност през 2013 г. сключва договор за съхраняване. Сключен е договор и за изпитание на ръчен гранатомет с граната с обучителна цел.

Злополуката на 6 юни възниква във връзка с изпитание. „Преди инцидента в МВР не е постъпвал договор за изпитание, тъй като няма такова изискване", посочи Бъчварова.

Отговорът на силовия министър предизвика реакция у социалиста Атанас Мерджанов, по чийто въпрос Бъчварова предостави информация. „Току-шо подписахте оставката на министър Лукарски и намекнахте за оставка на Ненчев", посочи той.

Според Мерджанов при правителствата на ГЕРБ тези случаи са с особена честота. Той констатира прехвърляне на топката и липса на законодателна инициатива, която да предотврати такива инциденти.

"Не бързайте с оставките, очаквам резултатите по случая", предупреди го Бъчварова.