Кунева „подрежда“ държавата с цената на личното пространство на хората

Аз не търся консенсус, аз търся сила и ефективност, отсече непоколебимо вицепремиерът

Министрите приеха на редовното си заседание Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

Този закон е една инвазивна хирургия и влиза много дълбоко в личното пространство, но имаме сериозни проблеми за разрешаване, обяви вицепремиерът Меглена Кунева, която е вносител на текстовете.

Има притеснения как ще се тълкува един или друг текст, дали не се навлиза прекалено много в личното пространство на хората, които засяга. Това е цената, за да си подредим държавата, отсече вицепремиерът.

Законът е широко подкрепен от европейските институции, доволна е Кунева. Тя призна, че след обсъждането е имало много бележки по текстовете - цели 350. Тя вече е говорила по въпроса с партиите, подкрепящи правителството и ще продължи диалога и с останалите парламентарно представени формации.

Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси има много, много ниска успеваемост, затова се налага и нов закон, аргументира се тя.

Новосъздаващото се по Закона Бюро за предотвратяване на корупцията ще е с високопрофесионални инспектори, които трябва да се концентрират върху високите етажи на властта.

Искам да има концентрация на основните субекти на този закон, а именно лица на високи публични длъжности, които боравят с голям публичен ресурс и лица, които са рискови групи - директори на болници, които имат достъп до средства от НЗОК, онагледи с пример идеята си Кунева.

Тя коментира и протеста на Патриотичния фронт по начина на избиране на председател и заместник на Бюрото. Аз не търся консенсус, аз търся сила и ефективност. По същия начин ДАНС не се избира от Народното събрание. Консенсус, когато става въпрос за борба с корупцията, не е най-важният критерий, отсече непоколебимо Кунева.

Тя гарантира, че има достатъчно пари за този нов орган. Средствата за заплати няма да надвишават онези, които се дават в действащите вече институции, занимаващи се с корупция.

Самото финансиране на информационната система ще се прави през оперативна програма, на българския бюджет повече ще дадем от тази работа, отколкото да искаме, гарантира Кунева.

Трябва да сложим край на проверките, които не са дълбоки и са проформа, амбициран е вицепремиерът.

Запитана за възможността Бюрото да се самосезира по медийни публикации и това да стане инструмент за саморазправа, Кунева заяви, че въпросът е в баланса - трябва да има достатъчно основание за проверки.

Предвидили сме методика, която да бъде издадена от председателя на Бюрото за работа с анонимните сигнали. Инспекторите, които работят по такива, ще са винаги по двама, ще подписват специална декларация, че нищо няма да става публично, преди да приключи проверката, успокои Кунева.

За нея трябва да има баланс между това обществото да е активно и да пази своите интереси.