Граждани ще следят борбата с корупцията

Политика

27-05-2015, 17:55

Снимка:

ukraine-office.eu

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Национален съвет ще бори корупцията

Задължават всички да дават показание за корупция

Те ще наблюдават работата на новосъздадения Националният съвет по антикорупционни политики, разясни Меглена Кунева

Националният съвет се създава в изпълнение на приетата от Министерския съвет Национална стратегия за превенция и борба с корупцията. Той е междуведомствен орган със съвещателни, координиращи и контролни функции. Тогава, когато се казва, че трябва да има политическа воля, този съвет е органът, който ще я декларира и изпълни. Това заявява вицепремиерът Меглена Кунева по време на днешното парламентарно заседание, показва стенограмата от него.

„Съставът на съвета е от 12 членове и включва представители на институции, имащи пряко отношение към антикорупцията. При необходимост, разбира се, могат да бъдат канени и други представители. В съответствие със Стратегията е предвидено към Националния съвет да функционира граждански съвет, който осъществява гражданско наблюдение и контрол върху изпълнението на антикорупционните политики”, обяснява Кунева. „Част от тази точка е и едно решение за отмяна на решение от 2006 година, с което тогава е била създадена Комисия за превенция и противодействие на корупцията”, допълва вицепремиерът. 

„Законът за антикорупцията е на нашата страница и вчера беше представен на групата на ГЕРБ и на групата на „Реформаторския блок“ в присъствие и на други колеги”, казва още Кунева. „Мисля, че направихме един стабилен закон, който можем да представим в Народното събрание с голяма доза сигурност, че ще срещне широка подкрепа. Ще направя всичко възможно тя да се случи”, заявява тя.