Българските милионери луднаха по скъпи имоти в Гърция

Обществено известни личности и музиканти купуват не за инвестиция, а за лично ползване

До 2014 година търсенето на гръцки имоти от български клиенти беше в рамките на 150-250 хил. евро. Основно се купуваха така наречените мезонети, които представляват редови къщи и са доста разпространени като тип имот в Северна Гърция, пише в анализ една от агенциите за недвижими имоти, специализирана в луксозния сегмент. Според брокерите, от тази година се наблюдава много интересна тенденция - голям интерес към имоти с цени над психологическата граница от 1 млн.евро, пише БЛИЦ.
„Клиентите, които се обръщат към нас са основно български купувачи, които са хора със сигурна работа, добри доходи, собствен бизнес. Сред тях са и обществено известни личности и музиканти, които купуват не за финансова инвестиция, а за собствено ползване. Може да кажем, че те инвестират в собственото си благополучие, добрия отдих и добрия лайфстайл на собственото си семейство. Те купуват със сърце”, коментира актуалните тенденции един от собствениците на агенцията.
Потвърждава се и мнението, че районът на Северна Гърция привлича граждани от всички съседни държави, не само от България. Много граждани от Македония, Сърбия, Румъния купуват на Халкидики, което поддържа пазара там доста жив и броя на сделките продължава да е стабилен.
Най-голям интерес традиционно има към полуостров Касандра, като за по-елитни се считат селищата, разположени във вътрешната част на полуострова, която гледа към втория ръкав.
През последните години нараства интересът и към полуостров Ситония, където ваканционните селища Никити, Вурвуру, Неос Мармарас и др. привличат все повече туристи заради кристално чистите води, спокойствието и популярните бийч барове, които се считат за едни от най-добрите на Халкидики.
Предпочитанията на купувачите са към къщи, като задължителен елемент от търсенето е имотът да има морска панорама, а по-взискателните купувачи държат задължително да са на първа линия непосредствено на плаж.
Процедурата по покупка на имот в Гърция много прилича на тази в България, като има някои особености. Целият процес по покупката трае около 30 дни, като няма особени изисквания по отношение на български купувачи, тъй като всички купувачи от страни-членки на ЕС се третират като местни и могат свободно да закупуват имоти в Гърция.