ЕС решава днес как да разпредели 40 хил. бежанци от Италия и Гърция

България ще се пазари за по-ниска квота, заради миграционния натиск от Турция

Днес вътрешните министри от ЕС ще обсъждат системата за разпределение на 40 хиляди бежанци от Италия и Гърция на квотен принцип. Мярката беше предложена от Европейската комисия в отговор на кризата с приток на африкански имигранти през Средиземно море, пише inews.

Италия ще предприеме едностранни мерки по бежанската криза, ако не бъде подпомогната от другите страни-членки на Европейския съюз, заяви премиерът Матео Ренци, след решението на Франция да върне обратно кандидати за убежище от границата си с Италия, което предизвика протести сред мигрантите.

Френската страна мотивира решението си с европейските разпоредби по въпроса, но Италия смята, че при рекордния бежански поток тези правила са неприложими.

Еврокомисията иска да принуди страните-членки солидарно да поемат бремето на миграционния натиск, след като през април край Италия се издавиха 800 човека във водите на Средиземно море.

Искането е да се разселят на задължителен принцип 40 хиляди сирийски и еритрейски кандидати за убежище, вече пристигнали в Италия и Гърция. Още 20 хиляди трябва да бъдат приети на доброволни начала отново чрез квоти. Великобритания, Дания и Ирландия няма да участват, защото се ползват с изключение от правилата на Шенген. Останалите 25 страни трябва да гласуват предложението с квалифицирано мнозинство на вътрешните министри.

Формулата, по която трябва да се изчислява кой колко бежанци да приеме не беше приета от Франция, Германия и Испания, които заедно с източноевропейците могат да провалят гласуването.

Критериите са по брой население, брой молби за убежище през последните 2 години, БВП и ръст на безработицата. Според тях, България би трябвало да приюти 572 бежанци от Италия и Гърция, а по дългосрочната схема за доброволен прием – още 216 души извън Европа, посочени от агенцията на ООН по бежанците. Правителството обяви, че ще настоява за по-малко, като Брюксел вземе предвид географското ни положение като външна граница, подложена на миграционен натиск от Турция.

Еврокомисията няма намерение да променя плана си, бе категоричен, говорителят Маргаритис Схинас:

Ще защитаваме предложението си до последната дума. Има спешна криза съвсем близо до нас в Средиземно море, заяви той, цитиран от БНР.

Ако днес няма гласуване, въпросът ще се отнесе за политически напътствия към лидерите на Евросъюза в края на месеца. Това означава, че кризисният план на практика няма да заработи в началото на юли.