Борисов привлича 105 швейцарски фирми да инвестират у нас

Премиерът договаря и полицейско сътрудничество с Швейцария

Премиерът Бойко Борисов ще посети Швейцария и ще участва в бизнесфорум с представители на 105 големи фирми в Цюрих в началото на следващата седмица, съобщи посланик Меглена Плугчиева. Сред тях ще са компании от секторите машиностроене, електротехника, туризъм, фармация, инфраструктура, текстил и IT-технологии.

Визитата е особено важна, защото след като Националната банка на Швейцария премахна тавана на франка, той поскъпна и местния бизнес търси къде да изнесе производството си в чужбина. Мераци да привлекат швейцарските предприятия вече проявяват в Румъния, Сърбия, Полша и др. държави. Посещението на Борисов обаче е преди тези на техни представители.

Официалната визита на министър-председателят започва в неделя в Берн. В делегацията му влизат още министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова, на икономиката Божидар Лукарски и на транспорта Ивайло Московски. Тази година се отбелязват 100 години двустранни дипломатически отношения с Швейцария. Предвидена е среща в българската общност там, която е от 5000 души. Повечето са висококвалифицирани служители в банки и институции, има още лекари и хористи в операта.

На 15 юни Бойко Борисов ще се срещне със Симонета Сомаруга, федерален президент и министър на правосъдието и полицията на Швейцария. Двамата ще обсъждат Шенген, миграционните потоци, квотите за бежанци и опита със създаването на центрове за емигранти. Тема ще бъде и предстоящото подписване на споразумение за полицейско сътрудничество.

Борисов ще се срещне и с Йохан Шнайдер-Аман, вицепрезидент и министър на икономиката. С него ще се обсъждат двустранните икономически отношения и привличането на повече швейцарски туристи у нас. За 2014 г. техният ръст е с цели 42 на сто. Именно богатите швейцарски туристи могат да компенсират спада на туристите в България от Русия и Украйна.