Кунева си пожела да влезем в Шенген преди есента

Трябва да се насочим усилията си към съдебна реформа и борба с корупцията, заяви вицепремиерът

"Присъединяването на България към Шенген да стане още тази година, и по възможност преди есента" – такава надежда изрази вицепремиерът Меглена Кунева по време на визитата си в Русе.

"Имах много големи надежди още през юни това да се случи, продължавам с варианта за Люксембургското председателство. За мен е много голяма опасност, ако отиде във втората половина на годината, по-дълбоко в есента, октомври. Знаете, ние имаме избори тогава, винаги е по-нефокусирано отношението към тези толкова важни въпроси", заяви Кунева, цитирана от Нова телевизия.

Тя коментира, че Люксембургското председателство на ЕС подкрепя България, но в това трябва да бъдат убедени и други страни като Германия. 

Вицепремиерът обясни, че сега най-важната задача пред България е да насочи усилията си в областта на резултати от съдебната реформа и резултати от борбата с корупцията. Затова трябва да се направи и добро законодателство за антикорупцията. В същото време трябва да се намери балансът между натиска по отношение на миграцията, сигурността на страната си, и критиките, които България търпи.

"Шенген е въпрос на сигурност. И ние не можем да имаме Европа на две скорости по отношение на сигурността. В договора, който аз съм подписала, има едно-единствено изискване и то е да се изпълнят техническите параметри на Шенген. Ние сме ги изпълнили. Съзнавам каква е картината в момента. От една страна имаме натиска по отношение на миграцията и предизвикателствата, които този свят представя пред нас. Ние искаме сигурност, имаме право на това, а от друга страна има продължаващи се критики", каза Кунева.

Меглена Кунева коментира още, че ако не влезе в Шенген, гласът на България като страна-членка няма да има тази тежест по теми като миграция и законодателство.