Ставаме междинен пункт в търговията от Латинска Америка за Европа

Плевнелиев поиска да изнасяме храни и цигари за страните от Латинска Америка и Карибския басейн

Ще обсъдим и възможностите България да бъде междинен пункт за търговия с продукти на държави от Латинска Америка в Европа. Това каза президентът Росен Плевнелиев след срещата му на Срещата на върха на Европейския съюз с Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите – ОДЛАК, предаде Агенция „Фокус”.

„Ще обсъдим и възможностите България да бъде междинен пункт за търговия с продукти на държави от Латинска Америка, в Европа, защото нашата заявка е имаме най-ниски данъци, най-ниските разходи, заповядайте използвайте България като база, за да търгувате свободно без никакви такси в ЕС. Имаме 26 индустриални зони, които предлагаме, очакваме най-голямото летище да се случи в Истанбул, то буквално ще бъде близо до нашата граница. Това са предпоставки, които ние ще разкажем на нашите партньори от Южна Америка, за да позиционират своите стоки, своите търговски пътища и през България, която е стабилна и която предоставя изгодни условия”, заяви държавният глава. 

По думите му днес на срещата между ЕС и страните от Латинска Америка и Карибския басейн ще се съберат държавните ръководители на 61 страни - 28 от ЕС и 33 от Латинска Америка и Карибския басейн. „Само по себе си това е едно изключително събитие”, обясни той. Плевнелиев коментира, че това е заявка, че формално и неформално след много разговори България ще успее да се позиционира като едно добро място за правене на бизнес. „Европа е номер 1 инвеститор в държавите от Латинска Америка, тя е голяма сила и ние можем да използваме чадъра на Европа, за да подобрим своя бизнес да е по-активен”, заяви президентът. 

Плевнелиев уточни, че България може да търгува информационни и комуникационни технологии, образование със страните от Латинска Америка и Карибския басейн. „Имаме хиляди студенти от Карибския басейн и Латинска Америка, които са образовани в България, с Бразилия очакваме да подпишем и спогодба”. Той каза още, че страната ни има какво да направи в зоната на възобновяемите енергийни източници, където български компании са натрупали много опит в инженеринга и прилагането на технологии на най-различни световни производителите, храни и разбира се, традиционното за България биоземеделие, което набира скорост. „Български цигари, тютюневи продукти, вина в по-малка степен, но също се търсят”, каза държавният глава.