Побратимяват българските и хърватски малки и средни предприятия

Обменяме опит в областта на науката, технологията и иновациите с Черна гора

Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство между българската Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Хърватската агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и инвестициите, поясниха от правителствената информационна служба.

Меморандумът ще подпомогне развитието на двустранното икономическо сътрудничество между България и Хърватия. Като признават стратегическото значение на развитието на малките и средните предприятия за повишаване на заетостта, икономическата и социалната стабилност, страните се договарят да подпомагат предприятията от съответните държави да установят и поддържат различни форми на сътрудничество.

Българската и хърватската агенция ще си партнират за развитието на малките и средните предприятия като предоставят реални възможности за разширяване на бизнес контактите между тях. Двете страни поемат задължения за обмен на бизнес-информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиране, политиката и мерките, предприети от всяко от двете правителства за насърчаване на интернационализацията на малките и средните предприятия.

Българската и хърватската страна ще си сътрудничат при организиране на мероприятия в услуга на малките и средните предприятия като размяна на посещения на предприемачи, организиране на участието им в бизнес форуми и семинари, търговски панаири, изложения и други промоционални дейности.

Обменът с други страни не спира до тук. Правителството одобри и проекта на програма между образователните министерства на България и на Черна гора за научно-техническо сътрудничество.

Програмата е израз на стремежа на двете страни да подкрепят и развиват двустранното сътрудничество в областта на науката, технологията и иновациите на основата на равноправието и взаимната изгода и регламентира конкретните форми на сътрудничество.

Създава се съвместна българо-черногорска комисия, чиято основна задача е да приеме работна програма за научно-техническо сътрудничество и да определи период за обявяване на съвместен конкурс за разработване на проекти.

Чрез съвместни участия с партньори от Черна гора в международни и европейски проекти се укрепва капацитетът на българските научни организации, а реализирането на научен продукт или трансфер на технологии към български или черногорски компании би имало пряк икономически ефект.