Премиерът: Аз съм внимателен, етническият проблем цъка със страшна сила

Политика

08-06-2015, 11:01

Снимка:

© Bulgariautre.bg / Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: Ще има конфискация на къщи в Игнатиево

Патриотите отново плашат Борисов

Бойко Борисов не иска да се превръща в Ратко Младич на Балканите

"Аз съм по-внимателен в етническия проблем, който цъка в България със страшна сила. За разлика от другите аз съм отговорен човек и знам, че мога много бързо за един час да стана Ратко Младич на Балканите. Аз съм внимателен", коментира етническото напрежение в страната пред Нова тв министър-председателя Бойко Борисов.

Ратко Младич е началник-щаб на армията на Република Сръбска (Босненската сръбска армия) по време на войната в Босна през 1992-1995 г. През 1996 г. Младич, заедно с няколко други сръбски водачи, е обвинен от Международния наказателен трибунал в Хага за бивша Югославия в извършване на военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството.

Като висш генерал, той е обвинен, че е отговорен за обсадата на Сараево през 1992-1995 г., когато 10 000 души умират, и за избиването на 8100 босненски Мюсюлмани на 11 юли 1995 г. в Клането в Сребреница.

Той е в неизвестност близо 16 години, до 26 май 2011 година, когато е арестуван от сръбската полиция в г. Лазарево, Сърбия.

"Сега внушават, че имаме връзки с ДПС, както преди внушаваха, че Нова телевизия е моя"1 каза още премиерът.

Той добави по същата тема, че Патриотичният фронт и Реформаторският блок нямало да останат на власт, ако ДПС не бяха гласували с ГЕРБ плоския данък.

"Ако данъците не бяха останали същите, ГЕРБ излизаше от властта", изтъкна премиерът.

По думите му, когато Делян Пеевски напусне ДПС, тя щяла да стане удобна за разговор с другите партии.
"В този момент няма партия, която да не им каже "добър ден" и да не си понесе негативите".

Запитан за разследването, което румънската прокуратура предприе срещу премиера Виктор Понта, като водещите направиха сравнение с България, където в 25-годишната история след падането на комунистическия режим няма осъден висш политик за корупция, и където има съмнения за независимостта на прокуратурата, Борисов увери, че Сотир Цацаров не бил избран от ГЕРБ, а от Висшия съдебен съвет.

"Ако го бях избрал аз, нямаше да ни разкарват с Цветанов", отсече премиерът.

"Нашият прокурор е напълно независим по смисъла на своята работа. Също като в Румъния и у нас той не е подчинен на управляващите", изтъкна той, като допълни, че всяка сряда главният прокурор разговаря не само с него, а и с още редица високопоставени лица.

Относно записа, на който Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов обсъждат как да прекратят дело срещу бившия земеделски министър, и на който се чуваше репликата на Кокинов, обръщайки се към премиера, "Ти си го избра", Борисов заяви, че записът бил незаконен и той нямало как да коментира незаконни неща.

"Откъде да знам дали съдържанието му е автентично", сопна се той.

Според министър-председателя Румъния била по-зле от България във всички отношения и било въпрос на време това да бъде отчетено и от сухата статистика (ако това правителство бъде оставено на власт за по-дълго време, б.р.). В усвояването на еврофондовете сме били по-добре, в ДДС-то, в борбата с корупцията, в съдебно-прокурорските работи също не сме им отстъпвали.