1850 свалчища може да се активизират всеки момент

Регионалното министерство разполага с милион за замерването и мониторинга им, заяви министър Павлова

Превенцията и преодоляването на щети от бедствия има няколко източника на финансиране. Ангажиментът, който МРРБ има по закон, е да поддържа регистър на свлачищата на територията на цялата страна. Без значение къде се намират, се прави регистрация и мониторинг на тези свлачища. Това каза Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, по време на сключване на първите договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ със средства от фонд „Солидарност“ във връзка с бедствията в периода 19 - 23 юни 2014 година, предаде Агенция „Фокус”. 

„Трите дружества за геозащита имат ангажимент на регионален принцип да извършват целогодишни наблюдения на регистрираните свлачища и свлачищтни процеси. С бюджетът, с който разполага министерството, е около 1 млн. лв годишно и с него се извършва замерване и мониторинг за активността на всички активни свлачища на територията на страната”, посочи Павлова. 

По думите ѝ, към момента те са над 1850 и техния брой се увеличава. „Източниците на финансиране са няколко. Първият и основен източник е Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, която в рамките на своя бюджет, покрива щети в резултат на някакви бедствия. Втория и източник е собствени средства и средства от държавния бюджет. Третия източник е програмата за околната среда. Предвиденият там ресурс е около 40 000 000. Бенефициент е Дирекция „Благоустройство и геозащита” на МРРБ, както и Агенция „Пътна инфраструктура”. За общински проекти, свързани с преодолявани на щети от бедствия, ще си кандидатстват самите общини. Чакаме Министерство на околната среда да публикува условията за кандидатстване, за да може бенефициентите да започнат да кандидатстват по линия на това финансиране”, обясни още Павлова.