103 нови свлачища са се образували от началото на годината

Общество

12-05-2015, 16:02

Снимка:

bg.wikipedia.org

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Активизирали са се и процесите в 42 досегашни свлачища

103 нови свлачища са се образували от началото на 2015 г., заяви пред БНР заместник-министърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

За същия период са се активизирали процесите в 42 досегашни свлачища. В страната има общо 1850 свлачища. В сравнение с 2014 г. нововъзникналите свлачища са 65, поясни Нанков.

„Едно от основните характеристики на свлачищата е тяхната непредсказуемост. Затова именно застрашават сигурността на селища, пътни артерии, курортни комплекси. Трябва да се има предвид, че за възникването и обезопасяването на свлачищните процеси има сложни фактори – геоложки строеж, интензивна тектоника и най-вече през последните години обилните валежи и антропогенните фактори”, посочи Николай Нанков.

Проверка на Дирекция „Строителен контрол” е установила наличието на почти 4 хиляди незаконни строежа върху свлачища.

В голямата част ние сме изправени пред свършен факт – налични незаконни строежи в свлачищни райони, още повече че в голяма част от тях липсва и канализация, каквото и да е отвеждане на битови и дъждовни води – една от основните причини за активизиране на свлачищни процеси, посочи заместник-министърът.

По думите му с нововъзникналите свлачища сумата, необходима за укрепване, нараства до над 930 милиона лева, а за тези от 1-ва категория – почти 500 милиона лева.

„За съжаление сметките, които правим сега, са малко като след пожар, тъй като в продължение на близо 15-20 години бяхме забравили за този процес. Забравихме за превантивната дейност, за поддържане на противосвлачищните съоръжения, които бяха изградени”, заяви инж. Стефчо Стойнев - ръководител на Катедра „Хидрогеология и инженерна геология” в Минно-геоложкия университет.

Той обясни, че до 2003-2004 г. МРРБ е разполагало с доста солиден бюджет за укрепване на свлачища.