Художник продаде чужда снимка от Instagram за 90 000 долара

Ричард Принс не е поискал разрешение от автора и модела на снимката

Американският художник Ричард Принс продаде като произведение на изкуството отпечатана в голям формат снимка от Instagram за 90 хиляди долара, без да поиска разрешение от авторите на снимките, нито от  хората, изобразени на снимката, съобщава сайта на британския вестник Mirror.

По време на един от най-големите панаири за съвременно изкуство Frieze Art Fair в Ню Йорк той разположил 37 творби на специален щанд от галериите на Лари Гогосян.

Творбите представляват отпечатани на огромни листове снимки от Instagram с неговите  коментари, публикувани под името @ richardprince1234.

Принципът, по който Принс избира кадрите не е ясен. Вероятно той просто се скита из Instagram в търсене на подходящия кадър, който може да стане част от неговото изкуство.

В подкрепа на това твърдение е фактът, че момичето от закупената картина не подозира за инициативата на художника: "Ричард Принс не е поискал разрешение за използване на изображението @doedeere", е докладвала самата тя в профила си, придружено с таг #lifeisstrange, #modernart, #wannabuyaninstagrampicture.

Най-странното, че постъпката на художника се определя като изкуство, а не като плагиатство или Интернет пиратство.

Всъщност това е нищожна цена за творбите на Ричард Принс. Преди време друга крадена по подобен начин творба на скандалния художник бе продадена за 3,4 милиона долара на търг.