Композиторът Ханс Цимер е обвинен в плагиатство

Булевард

27-01-2015, 20:09

Снимка:

БТВ

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Искът е подаден от композитора Ричард Фридман

Композиторът Ханс Цимер, написал музиката за 167 филма, сред които „Цар Лъв”, „Гладиатор” и „Интерстелар”, е обвинен в плагиатство, съобщи БТВ.

Предмет на спора е композицията от саундтрака на лентата „12 години в робство”, която миналата година спечели „Оскар” за най-добър филм, предаде руското електронно издание „Лента”.

Искът е подаден от композитора Ричард Фридман, който твърди, че песента „Solomon” от „12 години в робство” не се отличава по нищо, освен по аранжимент, от написана от него през 2004 г. песен „To Our Fallen” за телевизионния сериал „Отчаяни съпруги”.

По думите на Фридман, Цимер и неговият екип са имали възможност да работят с написаната от тях преди 10 години музика благодарение на достъпа до архива на телевизионния канал Ей Би Си, който излъчва „Отчаяни съпруги”.

Освен Фридман, ответници по иска ще са компаниите „Фокс”, „Сони” и „План Бе” на Брад Пит.

Ханс Цимер е един от най-плодовитите и награждавани композитори на Холивуд. Той е удостоен с „Оскар” за музиката към анимацията „Цар Лъв”, носител е на две награди „Златен глобус” за „Гладиатор” и „Цар Лъв”, а също на четири награди „Грами”.

Тази година Ханс Цимер е номиниран за „Оскар” за оригинална музика за лентата „Интерстелар”.