Надзирателите в затворите пак готвят протест

Против са готвените съкращения и вдигане на възрастта за пенсиониране

Синдикатът на служителите в затворите в България започва подготовка за протести. От синдиката ще разговярат с всички представителни организации на служителите в сектор "Сигурност" за провеждане на съвместни протестни действия срещу предлаганата възраст за пенсиониране, съобщиха от организацията.

Синдикатът се обявява срещу подготвяните от Министерството на правосъдието съкращения, както и против вдигане на възрастта за пенсиониране за работещите на терен.

В отворена позиция, разпратена до медиите, от синдиката заявяват, че подготвяните съкращения, окачествени, като "мерки за оптимизиране на разходите за персонал", не могат да имат траен ефект и да постигнат целта си без изработване на нова методика за финансиране на затворите.

По отношение на пакета с предложения за пенсионната реформа в частта й, касаеща държавните служители в ГДИН и ГДО, Синдикетът на служителите в затворите подкрепя идеята за диференциране на минималната възраст за пенсиониране в зависимост от извършваните дейности и заеманата длъжност.

Синдикатът се обявява категорично против възрастта за пенсиониране по предложената реформа, за работещите на терен.
От синдиката настояват да бъде наложен мораториум върху съкращаването на персонал, който има пряко отношение към охраната, ресоциализацията и медицинското обслужване на лишените от свобода.

Настоява се и за провеждане на планирана политика с добре обмислени действия при съкращаване на администрацията в затворите, както и за увеличение на надзорно-охранителния персонал в местата за лишаване от свобода.

Настоява се и за гаранции, че всички промени, свързани с трудовите отношения на членовете на синдиката, ще се обсъждат със социалните партньори.

От синдиката искат и да бъде направена корекция на бюджета на Главната дирекция "Изтърпяване на наказанията", тъй като според тях бюджетът й за 2015 г заплашва системата да изпадне в критично състояние.

"Синдикатът на служителите в затворите в България намира за правилно реформата в министерството, в частност в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция ,"Охрана", да бъде свързана и с освобождаването на всички кадри на ръководни и изпълнителски длъжности, които в продължение на години са доказали своята професионална и морална некомпетентност с поведението си", посочват отсиндиката в позицията, получена в news.bg.

От синдиката на служителите в затворите в България подкрепят обявената позиция по пенсионната реформа на синдикатите в МВР и заявяват, че започват консултации с всички представителни организации на служители в сектор "Сигурност", за организирането и провеждането на съвместни протестни действия срещу предлаганата възраст за пенсиониране.