Полицаите съгласни на компромис - да се пенсионират на 50 години

Синдикатът на служителите в МВР заседава в момента Пловдив

Възрастта за пенсиониране на оперативните служители в системата на МВР да бъде 50 години, а за хората, занимаващи се с административна дейност да е 53 години. Това обаче да стане от 2018 г. На този компромис с управляващите са готови служителите в МВР във връзка с идеите за пенсионна реформа в сектора, съобщи "Дневник", цитирайки източници, участващи в заседанието на Синдикалната федерация на служителите на МВР.

От вчера синдикатът на служителите в МВР заседава в Пловдив. Дискусиите около пенсионирането продължават и в момента, като се обсъжда дали да има някаква форма на протест при евентуален провал на разговорите и ако не бъде намерен компромис.
В средата на април социалното министерство изненадващо инициира промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се въведежда възраст за пенсиониране на военни и полицаи. Предлага се военните, полицаи, служители в затворите, в Държавната агенция "Национална сигурност" и др. да се пенсионират при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари догодина.

"Гратисен период" се предвижда само за тези, които до 31 декември 2015 г. ще са натрупали необходимия осигурителен стаж за пенсия.

От години правителствата се опитват да въведат възраст за пенсиониране на полицаи и военни, които досега се пенсионират само с придобиване на 27 години стаж, независимо на каква възраст са. Тези опити неизменно срещат сериозен отпор от служителите в сектора за сигурност и биват изоставяни.

Решението на синдиката от днес е, че служителите не са съгласни с идеята за постепенно покачване на възрастта за пенсиониране до достигане на 55-годишна възраст, каквото е намерението на кабинета.

Парвоначално синдикатите в МВР бяха подкрепени от вътрешния министър Румяна Бъчварова, но впоследствие тя реши, че все пак подкрепя идеите на социалния министър Ивайло Калфин.