Ахмед Муса искаше да създаде ислямска държава в България

Това е казал в показанията си свидетел 002 по време на обжалването на мярката за неотклонение на пазарджишкия имам

Ахмед Муса е създал добре работеща и в момента действаща организация, която и в момента действа и проповядва радикален ислям. Той е обикалял по всички краища на държавата и е искал да направи ислямска държава в България. Това е казал в показанията си свидетел 002, стана ясно днес по време на обжалването на мярката за неотклонение на пазарджишкия имам Ахмед Муса, съобщава БЛИЦ.

Свидетел 001 е дал показания, че съществува такава престъпна мрежа, а Муса е издал в 5000 екземпляра книга, в която са писани такива текстове, посветени на вероотстъпничество. Той също е потвърдил, че Муса има добре организирана система от проповедници.

Прокурор Иван Перпелов каза, че Ахмед Муса постоянно е бил следен от ДАНС, имал е присъда от 2004 г. за такива престъпления, въпреки че е бил реабилитиран и има още една невлязла в сила присъда.

Държавното обвинение настоява Ахмед Муса да влезе в ареста, тъй като има много доказателства, че той е проповядвал незаконната си дейност. Адвокатката на Муса Евелина Панкова съобщи, че той бил паднал духом след 6 месеца престой в ареста. Тя поиска освобождаването на клиента си, защото нямало доказателства за престъпна дейност.

Съдът реши дали да потвърди мярката на Окръжния съд в Пазарджик, който остави Муса в ареста с мотива, че няма опасност да се укрие, като излезе, но има опасност да започне отново да проповядва радикален ислям.

Майката на Муса, Живка, заяви, че синът й е "невинен и чист като ангелче".