Ахмед Муса прекарвал бойци за ”Ислямска държава”

Съдът отказа да освободи задържаните за проповядване на джихад

Задържаният при спецакцията на ДАНС в Пазарджик религиозен водач Ахмед Муса Ахмед е прекарвал през България бойци от Западна Европа за "Ислямска държава". Това съобщи в Пазарджишкия окръжен съд прокурорът Нели Попова по време на обжалването на мярката за неотклонение на Ахмед Муса и останалите задържани за проповядване на радикален ислям, предаде БНТ.
Прокуратурата разполага с данни, че Ахмед Муса, Ангел Симов и Стефан Александров са посрещнали босненец с френски паспорт и друг мъж с германски паспорт на граничния пункт Калотина. Настанявали ги в квартал „Изток” в Пазарджик, снабдили единия с автомобил и след кратък престой ги изпращали за Сирия.
Над 20 свидетели бяха разпитани по време на днешното заседание, на което обвиняемите обжалват мерките си за неотклонение. В началото на декември Пловдивският апелативен съд остави за постоянно в ареста седмината.
В пледоарията си прокурор Попова каза, че през последните два месеца не са се появили нови обстоятелства, които да дадат основания за изменение на мерките, предаде "Фокус". Според нея са събрани немалко нови доказателства за това, че подсъдимите са извършили престъпленията, за които са задържани.
За това има над 20 свидетели, в по-голямата си част мюсюлмани, включително и анонимни”, каза също Нели Попова. Тя припомни, че са назначени множество експертизи на събраните доказателства, както и, че при разследването на случая са установени 37 профила в социалните мрежи на обвиняемите.
Обвинението, в лицето на прокурор Попова призова съда, в случай, че мерките не бъдат променени сега, да определи срок от два месеца, в които ново искане за намаляване на мерките да не бъде допуснато.
Изненадващо обаче се оказа, че седмият член на групата на Ахмед Муса – Александрина Ангелова е освободена от ареста срещу парична гаранция от 5000 лева. Това е станало, след като подсъдимата се е съгласила да даде показания пред прокуратурата, съобщи bTV.

Окръжният съд в Пазарджик отказа да измени мярката за неотклонение задържане под стража на Ахмед Муса Ахмед, Ангел Симов, Стефан Димитров, Стефан Александров, Светослав Манчев и Ерджан Смаил.

Те бяха задържани през ноември при операция на ДАНС и прокуратурата и обвинени във възхваляване на терористичната организация Ислямска държава и призоваване към война.

Освен това съдия Коста Стоянов постанови, че шестимата задържани нямат право да отправят ново искане за освобождаването им от следствения арест. Това може да стане единствено по доказани здравословни причини за някои от тях. Определението на Пазарджишкия окръжен съд може да се обжалва пред апелативния съд в Пловдив на 12 февруари.