Сесил Каратанчева печели българско дерби с Елица Костова

Срещата е от първи кръг на квалификациите на Ролан Гарос

Сесил Каратанчева победи с 4-6, 6-2, 6-1 Елица Костова в българското дерби в I кръг на квалификациите на Ролан Гарос.

Костова се възползва от добре познатата нестабилност в подаванията на Каратанчева и удари първа с пробив за 2-0 в откриващия сет, пише tenniskafe.com. Последваха четири гейма, в които посрещащата тенисисистка не взе нито точка, на която Сесил сложи край с рибрейк на 30. Дойде ред за още два нулеви гейма за сериращите и Каратанчена застана на линията за начален удар при 4-5. В този момент Костова се разбуди на ретур и стигна до 15-40. Поставената под №3 в квалификациите спаси първия сетпойнт, но само, за да капитулира при втория слез 30 минути игра.

Елица започна много по-добре и във втората част и проби за 2-0. Този път втората ни ракета отвърна с моментален рибрейк, върху който надгради със смазваща серия от шест поредни гейма, с която израви резултата на светлинното табло. Балансът на силите в третия сет не се задържа дълго време и Каратанчева бързо стигна до пробив за 2-1, дублира го за 4-1 и подпечата втората си серия от 6 поредни гейма в мача с нов брейк.

Сесил си осигури 6000 евро от наградния фонд и 20 точки за световната ранглиста, а в следващата фаза ще срещне американката Мария Санчес (187-о място в ранглистата), която победи убедително с 6-1 6-1 японката Риса Озаки (172-о място в ранглистата).