Чака се ВКС да обяви присъдата на Цветанов

Изтече срокът, в който инстанцията трябваше да се произнесе

30-дневният срок, в който Върховният касационен съд (ВКС) трябва да се произнесе по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, изтече вчера, припомня Дарик.

Две съдебни инстанции го осъдиха на 4 години затвор заради отказа му да разпореди използването на разрешени от съдия спецразузнавателни средства. Очаква се ВКС да обяви присъдата утре или в някой от следващите дни, тъй като срокът по закон е препоръчителен.

Бившият министър поиска преди месец от ВКС да отмени осъдителната му присъда и заяви, че невинен. Той отказа да коментира защо, след като не е извършил престъпление, е обвинен от прокуратурата с аргумента, че уважава институциите. А тези дни в качеството си на политик се обяви срещу реформаторската идея за импийчмънт на главния прокурор, пише "Труд".

Делото е за шестте "НЕ"-та с по три удивителни, които Цветанов като шеф на МВР поставя под съдебно решение да бъде подслушван бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров. Съдебното решение е издадено по искане на разследващи полицаи, според които Тодоров е извършил тежко престъпление.

Защитникът на Цветанов Менко Менков предупреди, че ако последната съдебна инстанция потвърди четирите години затвор на клиента му, ще сезира Европейския съд по правата на човека.