Съдът решава за присъдата на Цветанов до месец

Той очаква решението на ВКС и по дело, в което отговаря за длъжностно присвояване на 50 хил. лв. от бюджета на МВР

ВКС ще се произнесе до месец по делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той поиска Върховният касационен съд да отмени присъдата му от 4 години затвор.

Бившият вътрешен министър се изправи пред върховните магистрати след като на две инстанции беше осъден ефективно по обвинение за възпрепятстване на правосъдието. Адвокатът на Цветанов Менко Менков се закани, че ще сезира Европейския съд по правата на човека, ако клиентът му бъде признат за виновен и от последната инстанция.

Въпреки че Цветанов нямаше задължение да присъства лично на заседанието на ВКС, той се яви в съдебната палата и за пореден път се опита да демонстрира, че враждата му с българския съд от недалечното миналото е забравена:
"През цялото време от 2009 до 2013 г. съм се придържал към законите на Република България и към утвърдените вътрешно-нормативни правила, които са прилагани и от моите предшественици. В тази посока - вярвам във ВКС".

Делото срещу Цветанов е за отказа му да разреши подслушване в качеството си на вътрешен министър. Прилагането на СРС-тата е било разрешено от Окръжен съд, който е преценил, че разследващите разполагат с достатъчно основания да поискат подслушването на великотърновския антимафиот Орлин Тодоров. Силовият министър обаче е поставил резолюция "Не!!!" цели шест пъти. В тази връзка адвокатът му Менко Менков коментира:

"Министърът има правомощията да откаже разпореждане за вече издадено разрешение за СРС. Това е спорът по въпроса. Само Цветанов е подсъдим, а всички останали предхождащи министри, включително лидерът на настоящата опозиционна партия, са извършили стотици пъти повече действия от него, а те не са подсъдими".

Това е второто дело срещу бившия МВР шеф, в което е замесено името на Орлин Тодоров. Цветанов чака решението на ВКС и по дело, в което отговаря за длъжностно присвояване на 50 хил. лв. от бюджета на МВР. Според прокуратурата средствата са били неправомерно изплатени под формата на обезщетения на Тодоров за времето, в което той е бил в ареста.