ГЕРБ представи на партиите в парламента предложенията си за промени в Конституцията

Промените в основния закон са в частта за съдебната власт

От ГЕРБ представиха официално в Народното събрание предложенията си за промени в Конституцията за съдебната реформа. Димитър Лазаров обясни, че предложенията ще бъдат раздадени на всички парламентарни формации.

Промените в основния закон, както вече е известно, са в частта за съдебната власт. ВСС се разделя на две колегии – съдийска и прокуроро-следователска, където ще бъде и парламентарната квота.

Пленумът на ВСС ще се занимава с общите решения в съдебната власт.

Засилва се и отчетността на главния прокурор. Няма предложение за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор, подчерта депутатът от ГЕРБ предвид вчерашния анонс на коалиционния партньор Реформаторски блок, че искат промени и в тази насока.

По-рано днес и дясната ръка на Борисов в партията – Цветан Цветанов, заяви, че няма как исканията на реформаторите да бъдат приети.

След изявлението пред медиите Димитър Лазаров влезе в ролята на куриер на конституционните промени и от стая в стая раздаде предложенията на парламентарните групи.

Промените в Конституцията се правят с мнозинство три четвърти (180) от всички народни представители на три гласувания в различни дни.

Ако предложението получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети (160) от гласовете на всички народни представители, се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца.

При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети (160) от всички народни представители.