Трябва изцяло нова глава за изборите в Конституцията, според проф. Михаил Константинов

Конституцията била дефектна по отношение на изборите, заяви експертът

В Конституцията трябва да има изцяло нова глава за изборите. Това коментира за „Фокус“ проф. Михаил Константинов. Той коментира, че основният закон е дефектен по отношение на изборните процедури.

„Не се споменава нищо за европейските избори, защото когато сме приемали Конституцията, нямаше евроизбори и те са пришити към сегашната Конституция“, каза проф. Константинов.

Той допълни, че в основния закон се урежда порочен 50-месечен цикъл на общите парламентарни избори, който досега се е случвал само веднъж, но винаги може да създаде проблем. Експертът подчерта, че изборната материя в Конституцията не е систематична.

„Изборната материя е разхвърляна на 100 места, не е систематична. Не са вкарани референдумите по органичен начин. В момента има неточни и противоречиви неща, които трябва да бъдат изгладени“, заяви проф. Константинов.

Относно предлаганите конституционни промени за съдебна реформа той коментира, че те могат да се осъществят и без свикването на Велико Народно събрание. Експертът бе категоричен, че проблемът не е в законите и Конституцията.

Проф. Михаил Константинов изрази надежда, че обществената непримиримост към случващото се в съдебната система може да бъде ключов фактор за положителни промени в системата.