Депутатите са склонни да намалят прага за свикване на референдум

Подписите, нужни за свикване на национално допитване, ще се намалят на 300 хиляди

Подписите, нужни за свикване на национален референдум, да се намалят от 500 хиляди на 300 хиляди. Това гласува на първо четене Комисията по взаимодействие с НПО и жалбите на гражданите.

Предложението бе подкрепено от депутатите от комисията с председател Бойка Маринска от Реформаторския блок, които обсъдиха два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, внесени от парламентарните групи на Реформаторския блок и АБВ.

За да бъде легитимен един национален референдум, към настоящия момент се предвижда прагът да бъде не по-малко от 40% плюс един глас от гражданите с избирателни права. Депутатите подкрепиха вносителите и за редуциране броя на необходимите подписите за провеждане на национално допитване от 500 хиляди на 300 хиляди.

От Реформаторския блок припомнят и опита за провеждане на референдум за изборна реформа през 2014 г., блокиран след разпускането на 42-то Народно събрание. В техния законопроект е предвидена хипотеза новоизбраният парламент да довърши процедурата по провеждане на референдума.

Становище по двата законопроекта бе представено от Обществения съвет към комисията, както и от Министерството на правосъдието.

На заседанието бе подкрепен и Докладът за дейността на омбудсмана на Република България за 2014 г. Депутатите ще препоръчат на пленарна зала докладът да бъде приет.