АБВ иска по-нисък праг за референдумите

Общество

02-04-2015, 11:57

Снимка:

Архив

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Партията настоява и за по-малко подписи при предлагане и свикване на допитвания до народа

АБВ е входирала промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, с които предлага смекчаване на изискванията за иницииране и провеждане на референдуми, научи репортер на Bulgariautre.

Депутатът от АБВ Мариана Тодорова посочи в парламента, че по начина, по който законът функционира днес, е неработещ, а прагът за валидност и легитимност за провеждане на референдуми е твърде висок. „С оглед на това той да бъде по-работещ, по-самостоятелен, да има предвидимост и яснота какъв е прагът всеки път, предлагаме да го фиксираме на 40% + 1 глас от имащите право на глас по избирателни списъци за национален и за местен референдум”, поясни депутатката. От партията предлагат именно 40%, защото търсели осреднен вариант от европейската практика.

Според последните избирателни списъци това са около 2 760 000 души.

„Така всеки път той ще бъде един и същ, а няма да зависи от избирателната активност”, обоснова се народната избраница.

От АБВ предлагат още подписката за предлагане на инициатива за референдум пред Народното събрание да се намали от 250 000 на 150 000 подписа, а за свикване на референдум – от 500 000 на 300 000. „Това ще даде шанс и на малки партии и НПО да се организират”, увери Тодорова.

„Ако искаме да увеличим възможността референдума, иницииран от президента, да е успешен, би било добре този законопроект да бъде подкрепен”, добави тя.