Очаква се ОП „Региони в растеж” да бъде одобрена до края на юни

Възможно е другия месец да се кандидатства с проекти

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова се срещна с еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу, предаде 24 часа.

ЮРегионалният министър постави в центъра на срещата очакването Европейската комисия да одобри новата Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020.

Еврокомисарят увери Лиляна Павлова, че това е възможно да стане до края на юни т.г. и потвърди възможността още през юни да бъдат отворени поканите за кандидатстване с конкретни проекти.

Министър Павлова потърси подкрепа и за исканите от България авансови плащания от фонд „Солидарност”, с които да стартират възстановителни дейности в районите, пострадали от снежните бедствия в началото на тази година.

България изпрати своята заявка през март на стойност 247 млн. евро или близо 500 млн. лева, от които можем да очакваме около 12 млн. лева. От тези очаквани 12 млн. лева, България иска аванс от 1,2 млн. лева.

В рамките на срещата беше обсъдена и възможността новите програми за периода 2014-2020 за трансгранично сътрудничество между България-Турция, България- Сърбия и България-Македония да получат финално одобрение в най-скоро време, до края на юни. Това ще даде възможност поканите за кандидатстване по проектите да започнат още през юли.