Увеличението на тока ще бъде поносимо

Потребителите ще бъдат защитени, увери шефът на КЕВР

Не считам, че катастрофалните сценарии за поскъпване на цената на тока в много големи размери ще се случат. Тази прогноза направи шефът на КЕВР Иван Иванов преди днешното заседание на комисията.

Той гарантира, че потребителите ще бъдат защитени при либерализация на пазара.

Нека не забравяме, битовите потребители ще бъдат защитени. Поради наличието на свръхпроизводство ще има голяма конкуренция на свободния пазар. Цената ще се стабилизира на едни нива, които ще са напълно поносими, гарантира Иванов.

Според него обаче е нужна актуализация на регистъра на енергийно бедните семейства в страната, а при необходимост трябва да се актуализира и начина, по който се отпускат енергийни помощи.

Иванов прецени, че няма поводи гражданите да протестират за цените на парното. По повод искани от топлофикационните дружества покачвания на цените, шефът на КЕВР уточни, че всяко топлофикационно дружество има правото да поиска каквото пожелае, но регулаторът ще се произнесе накрая. Това, което правят дружествата, няма общо с решението на регулатора, отсече Иванов.

Чрез добавката "задължение към обществото" ще бъдат компенсирани производителите на енергия. Борсата има смисъл като такава именно ако на нея се появят всички производители на електрическа енергия, обясни още председателят на регулатора.

Запитан дали добавката може да доведе до намаляване на износа на електроенергия, Иванов обясни, че върху цената на електроенергията за износ не може да се добави задължението към обществото в обема, в който ще е за вътрешните потребители, защото иначе няма да може да се изнася ток. 

Вероятно казусът ще се реши с редуциран размер, за да сме конкурентоспособни на пазара, но ще се реши нататък, прогнозира Иванов. Той подчерта, че е важно да има баланс, за да не се позволи секторът да не може да изнася енергия.