Енергийният регулатор ще направи всичко възможно токът да не поскъпне

Не е нормално за по-малко от година да има второ поскъпване, според шефа на КЕВР

Новият състав на регулатора ще направи всичко възможно да няма повишение на цената на тока за битовите потребители. С това се ангажира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в предаването на Нова телевизия „Здравей, България”.

„Някои хора смятат, че това е популизъм, но не е. Не е свързано и с предстоящите местни избори. Съвсем други са причините да се търси решение токът да не поскъпва”, добави Иванов.

„Само преди няколко месеца имаше поскъпване от 10% и не е нормално в рамките на по-малко от година да има второ и то с драстична разлика. България е на второ място по брой на енергийно бедни домакинства. Ако поскъпне токът и сме шампион по това в Европа, не е ли това доказателство, че не можем да се справим с проблема”, запита Иван Иванов.

Той счита още, че поскъпването на електроенергията не решава проблемите на сектор „Енергетика”. „Само реформите могат да направят това”, уверен е той.

Иванов допълни, че от 2000 г. досега енергийните помощи са намалели три пъти. По думите му в това отношение нещата също трябва да се променят.

„Нашата цел е през 2016 г. електроенергията ни да премине към либерализиран пазар. Това ще има положителен ефект, защото в цял свят конкуренцията между различни производители ражда по-ниски цени и по-добро качество на услугата. Освен това, основните фактори, които поддържаха висока цена на тока, трябва да минат под определен контрол”, поясни председателят на КЕВР.

„Ще проведа задълбочени преговори с трите ЕРП-та и ще търсим възможност да не се случи това, което те искат”, ангажира се Иван Иванов.

Според него, всеки по веригата производител-потребител трябва да поеме част от отговорността.

„Потребителите го направиха, като токът им поскъпна с 10%. НЕК поема своята част, като заявява, че не иска повишаване на цените. Нека ЕРП-тата да поемат и своята отговорност. Всеки трябва да направи крачка към стабилизиране на сектора”, посочи Иванов.