За 23-ти път "Отворено общество" връчи награди на изявени варненци

Министър Лиляна Павлова получи приз за принос в развитието на Морската столица

Традиционните годишни награди на клуб "Отворено общество"-Варна бяха връчени снощи - в навечерието на 11 май, деня на Св. Св. Кирил и Методий. За 23-а поредна година бяха отличени личности с принос в различни сфери на обществения живот в Морската столица. 

По традиция клубът награждава и представя на широката общественост учители от Варна, които вървят по стъпките на първоучителите. Изявени ученици с разнородни таланти и постижения, варненци, които вършат чудеса, благодарение на ума и на сърцата си. Наградени бяха за изключителния си принос личности, които оставят ярка диря в съвременната история на Варна и на България.

Носител на наградата „Учител на годината“ на Клуб „Отворено общество“ Варна е старши преподавателят от Математическа гимназия ”Д-р Петър Берон” във Варна – учителят Иван Ангелов. Той е дългогодишен учител по математика и информатика. От 14 години ръководи звездни отбори по математика. Той отглежда победители от национални и международни състезания, които влизат в Топ 10 на най-добрите отбори по математика в света. Негови ученици вече са студенти в Оксфорд и Кеймбридж. Бостън - САЩ, Кейп Таун, Южна Корея, Австралия, Тайван.

В същата категория беше отличена и Тинка Методиева – учител по английски език от Първа ЕГ. Тя преподава езика на Шекспир и то в гимназията, която е завършила с отличие. В своите ученици вижда многостранни, интересни и творчески настроени личности с огромен потенциал. Подготвя и открива в тях писатели, оратори, изследователи и победители. В последните 7 години готви свои възпитаници за национални и международни езикови състезания и конкурси. 

Носител на наградата „Отличие на победителя“ пък стана ученик на Тинка Методиева - Борис Савов, който е победител в конкурса за публична реч на английски език, организиран от Дружеството на говорещите английски език в България сред 14 езикови гимназии от страната. 10-токласникът от Първа ЕГ и неговата преподавателка не успяха да присъстват на церемонията снощи, тъй като в същия час летятха за Лондон, където Борис ще представи България на Международното състезание по публична реч. Там той ще мери сили с победители от останалите 50 държави-членки на британския Съюз на говорещите английски език. Темата на международното състезание е "Културата не е лукс, а необходимост". 

Вторият носител на „Отличие на победителя“ на Клуб „Отворено общество"-Варна е абитуриентката от Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна Радина Добрева, която в деня на награждаването си навърши 19 години. Тя владее езика на математическата лингвистика и разшифрова текстове на малко познати езици само с помощта на логиката и знанията за езиците. Победител е и в последната Национална олимпиада по математическа лингвистика. Знае какво ще прави през следващите 4 години – ще отдаде цялата си енергия, за да учи лингвистика и социална антропология в университета на Манчестър.

Носител на наградата „Море“ е капитан Лъчезар Братоев, който през последните години се зае да организира регатата Кор Кароли по стандарти, познати в други земи. 

Екипът на Регионален телевизионен център Варна получи отличието „За принос в развитието на общността и комуникациите“.

Професор доктор Виолета Йотова – ръководител на Катедра по педиатрия и медицинска генетика в Медицински университет Варна, е носител на годишната награда на Клуб „Отворено общество“ „За принос в развитието на медицината и здравеопазването“. Тя е професор, доктор на медицинските науки. Има респектираща професионална биография, специализации в областта на педиатрията и детската ендокринология, участия в национални и международни медицински форуми. Всяка година нейния екип лекува над 2000 пациенти от цяла България с ендокринни заболявания. От 2011 г. е Председател на Държаваната комисия за присъждане на специалност по детска ендокринология и болести на обмяната. 

Възрожденският дух и талант на Християн Облаков пък му спечелиха наградата „Херман и Карел Шкорпил“. 26-годишният юрист има издадени 6 книги за архитектите на Варна и за уникалните и красиви сгради на морската столица. Непознатото минало, скритата история на стара Варна и уникалните личности на града са неговата страст. С тази обич той вече е заразил десетки варненци. Учи ги да вдигат очи нагоре, за да видят красивите символи по старите сгради, да усетят духа и атмосферата на минали епохи.

Поетът Валери Станков пък стана носител на Наградата „За духовен принос“ на клуб „Отворено общество“. Освен него в тази категория беше отличен и екипът на Първа езикова гимназия, която тази година отбелязва 50-та годишна от създаването си, както и 135 години на Първа Мъжка Гимназия, чийто наследник е. 

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова е тазгодишната носителка на Наградата за Граждански Принос за развитието на Варна. "Давам си сметка, че напоследък идвам основно по работа, но Варна трябва да върне своя блясък. Иска ми се когато идвам тук да виждам хората с повече блясък в очите. Варна има своя потенциал и ние трябва да направим така, че тези 40 000 студенти, които учат тук, да останат и да работят за града", каза Лиляна Павлова.

На финала на церемонията митрополит Йоан получи от името на Варненска и Великопреславска митрополия Голямата награда „За принос в историята на България".