„Отворено общество”: Омбудсманът е коректив на администрацията, досега беше популизъм

Архив Варна

12-10-2010, 10:59

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

 

По нито един параметър по защита на човешките права не е регистрирано подобрение, откакто съществува институцията на омбудсмана, коментира ръководителят на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова, цитирана от Mediapool.

Избраният от парламента нов обществен защитник Константин Пенчев  сменя преседялия на мястото в нарушение на закона с 8 месеца повече от 5-годишния си мандат Гиньо Ганев.Изборът бе извършен без задължителния 3-месечен обществен дебат, както е по закон.

Гиньо Ганев не е успял да изпълни със съдържание институцията на обществения защитник, като пример в тази посока е, че няма намаление на осъдителните присъди срещу България от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Няма и ограничаване на тежестта на нарушенията, заради които държавата плаща обезщетения на своите граждани.

"Институцията на омбудсмана съществува в ситуация на чист популизъм”, смята Иванова. Огромното количество жалби на хората досега са за предоставянето на комуналните услуги, масови бизнес-услуги, нарушения на социални и трудови права, права на потребителя, за чието спазване обаче си има комисия за защита на потребителя.

Това не е правилната посока, в която националният обществен защитник трябва да фокусира своите усилия. "Институцията на омбудсмана никога не е започвала да работи във вида, в който бе планирана през 2003 година. Приета през 2005 година под натиска на ЕС, тя трябваше да служи като коректив пред държавната администрация и да отстоява правата на хората пред нея. Омбудсманът не предостави никаква защита при нарушение на човешки и граждански права от страна на институциите. Повечето от хората, които имат нужда от защита, всъщност не могат дори и да подадат жалба до обществения защитник", заяви Иванова.

Константин Пенчев трябва да съсредоточи усилията си върху жертвите на полицията и прокуратурата, децата в домовете, арестите и затворите. "Там нарушенията на човешките права са най-тежки. Те имат ефект не само върху отделния човек, но и върху системата и обществените ценности", заяви Иванова, допълвайки, че в Западна Европа омбудсманът се е доказал като мек критик и истински коректив на властта, въпреки че няма преки санкционни правомощия.

Според Иванова още през първите шест месеца от своя мандат Пенчев ще се сблъска с първия сериозен тест. Тя визира двата законопроекта за промяна на Закона за съдебната власт, създаването на спецсъд и новия Закон за комисията "Кушлев".

"Това правителство бе избрано с обещание, че ще обърне тенденцията за провеждането на криминалната политика, на борба с корупцията и организираната престъпност. Единственото нещо, което досега се прави обаче, е да се наливат средства в институции, които и сега харчат твърде много и да се увеличават правомощията на институции, които не използват ефективно правомощията, които и сега имат. Според нея е възможно Пенчев да се еманципира от политическото мнозинство, което го е издигнало, защото законът дава гаранции за неговата независимост. "Назначаването му не е задължаващо към мнозинството, въпрос е на лични ценности, смелост и отговорност", обясни още анализаторът.

Иванова разкритикува и "трайната" политика на Народното събрание по неспазването на собствените му законови задължения. "През целия период на прехода бяха обособени множество позиции в публичната администрация, които се назначават от НС. Част от аргументацията бе, че така ще се осигури широк политически и обществен консенсус и подкрепа. Истината е, че само избор от НС нищо не гарантира, защото без ясна процедура се стига до политически конюктурни решения, които компрометират след това уж консенсусния характер на позицията", заяви тя.