Два протеста ще блокират столицата

Една група ще протестира срещу „Топлофикация“ София, а другата срещу платеното паркиране

Два протеста ще бъдат организирани днес в столицата. Първият ще е срещу "Топлофикация" София. В социалната мрежа Фейсбук хората се организират да недоволстват срещу високите сметки.

Призивът е хората да носят свещичка и некролог: "Бог да прости Топлофикация София, която живи ни погреба, със сметките, които ни изпраща".

Припомняме, че миналата седмица топлофикациите и енергодружествата обявиха плановете си за драстично поскъпване на цената на тока и на парното от юли. 

Тогава председателят на държавния регулатор Иван Иванов заяви, че това са искания, а дали ще бъдат удовлетворени и в какъв размер, комисията ще решава до два месеца, припомня Нова телевизия.

Вторият протест ще бъде до сградата на Народното събрание. Очаква се няколко души от Софийския обществен съвет да недоволстват срещу решението таксата за платеното паркиране да се нарича цена. Според тях това ще направи уличното паркиране търговска дейност и приходите от него няма да влизат в общините. 

Искането им беше подкрепено и от някои от депутатите на заседание на Транспортната комисия миналата седмица, но в крайна сметка мнозинството го отхвърли. 

На фона на това днес се очаква депутатите да гласуват глобата за паркиране на автомобил в парковете и градините да бъде от 50 до 200 лева. Друга част от промените в закона предвижда платеното паркиране в големите градове да отиде в частни ръце. Вносителите на предложението са категорични, че засега промяна в цената, която плащаме, не се предвижда.