По-малка глоба за паркиране в паркове и градини

Санкцията ще бъде между 50 и 200 лева

Глобата за паркиране в детски площадки и зелени площи ще е от 50 до 200 лв. Всяка община ще решава какъв да е размерът на санкциите, които ще налага на нейна територия.

Това решиха вчера депутатите от транспортната комисия при гласуването на второ четене на промени в Закона за движение по пътищата, уточнява „24 часа”.

Досегашното предложение бе глобата да се закове на 200 лв., но това предизвика буря от коментари, че санкцията е много висока, при положение че в градовете няма осигурени места за паркиране. Столичният кмет Йорданка Фандъкова също бе скептична за високата санкция.

В момента за паркиране в паркове и градини глобата е 20 лв, а спирането по тротоари е забранено само в някои случаи.

Вчера Георги Свиленски от БСП предложи минималната глоба за това нарушение да остане 20 лв. Повечето депутати обаче гласуваха долният праг да се вдигне на 50 лв.

При задържане със скоба на автомобил той да бъде освобождаван от контрольорите веднага при платена на място такса и разход по прилагане на скобата. При невъзможност за заплащане в момента на нарушителя да се издава фиш или акт за установяване на нарушението и автомобилът пак да бъде освободен веднага, предлага още Георги Свиленски.

В момента скобата в София е 30 лв., а ако водачът няма в себе си парите и остави колата, се стига и до вдигане с паяк и извозване до наказателен паркинг, от което сумата драстично скача. „Ще сложим край на рекета със скоби и паяци", каза депутатът.

Да се отнеме изобщо правото автомобилите да бъдат вдигани с паяци и задържани на наказателни паркинги, а да се освобождават след санкция на място, настоява още той.