Парламентът прие 200 лева глоба за паркиране по тротоари и тревни площи

Общество

08-04-2015, 11:12

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Депутатите дебатират глоба от 200 за паркиране на тротоара

Депутатите отхвърлиха предложението за десен завой на червен светофар

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за движението по пътищата, предаде репортер на Bulgariautre. В пленарна зала подкрепа получи законопроектът, внесен от депутата от ГЕРБ Станислав Иванов и група народни представители. Той предвижда при ползване на местата за платено паркиране да не се заплаща такса, определена по реда на Закона за местните данъци и такси, а да се заплаща цена на услугата, определена от общинския съвет, когато услугата се предоставя от специализирано звено на общината или от юридическо лице по чл. 12, ал. 1, т. 13 от Закона за обществените поръчки.

Депутаите приеха и промените, входирани от Павел Христов, Пламен Манушев и Цветомир Михов от ГЕРБ. Така се въвежда наказание с глоба в размер 200 лева лице, което паркира пътни превозни средства в паркове, градини, детски площадки и тротоари в населените места извън обозначените за това места.

Народните избраници не приеха законопроекта, внесен от Петър Славов от Реформаторския блок, който предвиждаше светофарите на кръстовищата, извън тези, които фабрично не разполагат с функция за указване на края на времетраенето на зеления сигнал чрез премигване, да се снабдяват с устройства, указващи това чрез трикратно премигване.

Депутатите отхвърлиха и измененията, предложени от БДЦ, които предвиждаха да се разрешава завой надясно при червена светлина на светофара, като водачът е длъжен да пропусне пешеходците, да не пречи на движението и да завие, когато се увери, че пътят е свободен за преминаване.