Румяна Тодорова влиза в битка за шеф на лекарите

Трима са кандидатите досега, рицар-тамплиер от Плевен е фаворит

Бившият управител на Здравната каса Румяна Тодорова може да се кандидатира за председател на Българския лекарски съюз, пише „Преса”. В средата на месец май предстои отчетно-изборен събор на съсловната организация.Досегашният шеф д-р Цветан Райчинов със сигурност сдава поста, защото е вече втори мандат начело на БЛС и няма право на повече мандати. До десетина дни трябва да започне издигането на кандидатурите, но между медиците вече текат сондажи кой кого ще подкрепи.

Очаква се именно хората, работили с Райчинов да номинират Румяна Тодорова. Сегашното ръководство покани доскорошната шефка да работи като експерт в съсловната организация и такъв ход е логичен.

Тази номинация е изненадваща, но не и нелогична. Румяна Тодорова се ползваше с подкрепата на докторите и директорите на болници, докато управляваше НЗОК, има реноме на експерт със знания и опит.

Друга изненадваща кандидатура ще е тази на д-р Стоян Сопотенски, зам.-шеф на „Пирогов”. Той е кандидатът на Софийската колегия, но вероятно ще получи подкрепа и от Пловдив.

Третият кандидат, който се смята и за фаворит в момента е плевенския д-р Венцислав Грозев, който е и рицар-тамплиер. Хирургът разполага с голямо лоби в цялата страна.

Новият шеф на лекарите ще получава заплата от 3699 лева, а бюджетът на организацията годишно е 1.5 милиона лева.