Удължиха мандата на Тодорова като шеф на НЗОК до избирането на нов

Така ще се реши проблемът за легитимно решение за функциите на управител

Народното събрание удължи мандата на д-р Румяна Тодорова като управител на НЗОК до избирането на нов, предаде „Фокус”. Предложението бе отправено от депутата от ГЕРБ Даниела Дариткова с аргумента, че така ще се реши проблемът за легитимно решение за функциите на управител. Изменя се решение на парламента за избиране на управител на НЗОК, като датата 12 февруари, на която е прекратен мандатът на Тодорова, се изменя с „до избиране на нов управител”.

След отправеното предложение депутатът от БСП д-р Емил Райнов запита какво се е случило за 48 часа. „Вие ни обяснявахте как няма никакъв проблем”, добави той.

Народният представител от ДПС Тунчер Кърджалиев посочи, че точно по отношение на това решение трябва да има държавнически подход.

Председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че подписаният договор на Румяна Тодорова след решение на Народното събрание за нейния избор през 2013 г. съдържа клауза, че тя ще изпълнява функциите до избиране на нов председател. „До миналата седмица от Надзорния съвет и касата нямаха проблем, тъй като нейният договор е до избор на нов управител. Не би следвало касата да подписва нов договор, защото тя вече има такъв и вместо датата 12 февруари, ги следваме по клаузите с подписания от нея договор”, каза още Цачева.

Предложението бе прието със 157 гласа „за”, 6 „против” и един „въздържал се”.