Делото за фалита на КТБ се гледа при закрити врата

Решението на съда обаче няма да бъде взето днес, това ще стане до седмица

В Софийския градски съд започна делото за фалита на КТБ. То се гледа при закрити врата по молба на банката и Държавния фонд за гарантиране на влоговете. Стартът на процеса за обявяване в несъстоятелност на КТБ стана възможен, след като в началото на април Върховният административен съд определи, че акционерите нямат правен интерес да обжалват отнемането на лиценза й. Те предявиха такива претенции и това забави делото с около половина година.

За днешното първо заседание бяха призовани КТБ - чрез назначените временни синдици, представители на акционерите "Бромак" и "Бългериан акуизишън къмпани", Софийската градска прокуратура, БНБ и Фондът за гарантиране на влоговете в банките.

Страните по делото трябваше да заявят пред съда дали се отказват от закрилата на Закона за банковата несъстоятелност за разглеждане на делото при закрити врата. Защитниците на "Бромак" са поискали публичност на процеса, но заради желанието на другите две страни, то беше засекретено. По тази причина съдията Иво Дачев помоли журналистите и свидетелите да напуснат залата.

Адвокатът на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев - Менко Менков, коментира, че това не е редно и той иска открит процес.

Ощетени клиенти на банката, сред които бизнесменът Божидар Томалевски, пък разпънаха пред съдебната зала транспарант с надпис "Искаме открит справедлив процес за КТБ".

В началото на ноември БНБ отне лиценза на КТБ и сезира съда, за да започне процедурата по обявяването й в несъстоятелност. Целта беше впоследствие да бъдат назначени синдици. Това обаче не стана с месеци заради обжалването на акционерите и последвалите съдебни процедури.

По тази причина управляващите инициираха спешни промени в Закона за банковата несъстоятелност - временни синдици да влязат в КТБ преди да е започнала процедурата по несъстоятелност. Те могат да искат прекратяване, разваляне или обявяване за нищожни на сделки, по които банката е страна и да атакуват сключените сделки по прихващания от датата на поставянето на КТБ под специален надзор.

След обявяването на фалит ще може да започне осребряването на активите на банката. Това ще позволи на вложителите с депозити над защитените 100 000 евро да искат обезщетение.

Решението на съда обаче няма да бъде взето днес, това ще стане до седмица.